keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Phaku ja Vhaku



PHAKU 
 
"PHAKU-funktio on yksi haku- ja viittausfunktioista ja sen avulla voidaan etsiä kohteita taulukosta tai alueelta rivettäin. Voit esimerkiksi etsiä työntekijän sukunimen työntekijänumeron perusteella tai työntekijän puhelinnumeron sukunimen perusteella (kuten puhelinluettelossa)." (Excel-ohje, Microsoft)

 PHAKU-funktiota voidaan käyttää esimerkiksi: Jos sinun täytyy hakea samasta tai toisesta taulukosta/työkirjasta funktion argumentteja. PHAKUA käytetään, kun etsitään tietoja "Pystyluettelosta" 

Esimerkki PHAKU-funktion käytöstä

Kuten videosta näemme, kaavan lopussa pyydetään arvoksi: Epätosi tai tosi. Nyt valittiin epätosi, koska halusimme tarkan tiedon. Tosi-arvoa käytetään silloin, kun halutaan selvittää lähin mahdollinen arvo, jos tarkkaa lukua ei ole saatavilla.


VHAKU

VHAKU-funktio toimii muuten samalla periaatteella, mutta se hakee tietoja "Vaakaluettelosta".  

 Tässä on esimerkki VHAKU-funktion käytöstä.

Muista käyttää F4-painiketta, jotta saat dollarin kuvat kaavan taulukko_matriisiin. Suoranviittauksen kaava voisi olla esimerkiksi tällainen" =VHAKU([@Työllistäjä];'Työntekijöidenmäärä'!$D$3:$H$4;2;EPÄTOSI)"



VASTINE JA INDEKSI FUNKTIOT

"VASTINE-funktio etsii märitettyä kohdetta solualue ja palauttaa sitten kyseisen kohteen suhteellisen sijainnin alueessa." Alla olevassa esimerkissä VASTINE-funktiolla etsitään henkilöä KARRI oheisesta luettelosta. Muista käyttää vastine lajina "tarkkaa vastinetta".

Esimerkki VASTINE-funktion käytöstä.



INDEKSI-funktiota käytetään "ristikkäishaussa", eli jos haluat löytää tiedon tietyltä riviltä ja sarakkeelta, käytä INDEKSI-funktiota. Käytä matsiisimuotoa hakualueen valinnassa.

Esimerkki INDEKSI-funktion käytöstä.
Esimerkkitehtävä löytyy harjoitustehtävät kansion alakansiosta.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti