tiistai 19. huhtikuuta 2016

Laitteisto ja käyttöjärjestelmä

Tietokoneen laitteistoon kuuluvat keskusyksikön lisäksi, näppäimistö, näyttö, hiiri, tulostin ja mikrofoni. 

 

 Keskusyksikkö

Keskusyksikössä tärkein laite on emolevy, joka yhdistää kaikki laitteet toisiinsa. Emolevyyn yhdistyvät prosessori, keskusmuisti, kiintolevy, näytönohjain, USB sekä useita väyläliittimiä.
Keskusyksikkö, näyttö, hiiri ja näppäimistö Lähde:https://www.verkkokauppa.com/fi/product/35519/gngfj/Lenovo-S500-tietokonepaketti-Win-7-Pro


Suoritin

Suorittimella tapahtuu kaikki tietokoneen laitteistojen välinen tiedonsiirto. Suorittimella on siksi suuri rooli tietokoneen suorituskykyä mitattaessa. Suorittimella voi ajaa useita tehtäviä samanaikaisesti.

Muistit

ROM-muisti

ROM-muisti on tietokoneen pysyvä muisti, joka ei katoa vaikka virta katkaistaisiin. Siihen ei voida tehdä muutoksia tietokoneen normaalin käytön aikana.ROM-muistissa on mm. tietokoneen pysyviä tietoja ja tietokoneen käynnistämiseen vaadittavat ohjelmat.

RAM-muisti

RAM-muisti eli nk. käyttömuisti on prosessorin ohella yksi suurimmista suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä. RAM-muistiin tallentuu tietoja koneen käynnissä olon aikana, esimerkiksi suoritettavat sovellukset ja käyttöjärjestelmänohjelmat.

Massamuisti 

Massamuisti on yhtäkuin keskusmuisti. Siihen tallennetaan kaikki käyttäjän tallentamat tiedostot ja ohjelmat. Tiedot säilyvät keskusmuistissa koneen sammuessa.
HDD (Hard Disk Drive)kiintolevy on mekaaninen tallennusmuoto, jossa tieto tallentuu magneettiselle pyörivälle kiekolle. 
Nykyaikaisempi ja uudempi tallennusmuoto on SSD (Solid State Drive) SSD:ssa ei ole mekaanisia toimintoja, vaan se on pieni ja litteä nk. puolijohdelevy. Sen käyttö on yleistynyt läppäreiden, puhelimien ym. laitteiden myötä. SSD:ssa on mm. pienempi virrankulutus, se on lähes äänetön sekä laite on huomattavasti nopeampi HDD:n suhteutettuna. Tärkeää on myös laitteen iskunkestävyys verrattaessa mekaaniseen kiintolevyyn.
SSD-keskusmuisti Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/SSD#/media/File:Vertex_2_Solid_State_Drive_by_OCZ-top_oblique_PNr%C2%B00307.jpg


Näytöt ja näytönohjain


LED (Light Emitting Diode) ja OLED (Organic Light Emitting Diode) ovat moderneimpia ja vähän energiaa kuluttavia  litteitä näyttöjä. PDP(Plasma Display Panel) ja LCD(Liquid Crystal Display) ovat vanhempia ja käytöstä poistuvia tekniikoita, jotka kuluttavat energiaa huomattasti enemmän ja näytön paksuus on LED:a ja OLED:a suurempi.

LED-TV Lähde: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/58337/fsxmf/LG-55LF630V-55-Smart-LED-televisio-800-PMI-WiFi-Miracast

Käyttöjärjestelmä


Käyttöjärjestelmä on se laitteisto, joka hallitsee tietokoneen laitteita ja ohjaa niitä. Sen ohjelma koostuu monista pienistä ohjelmista. Se toimii laitteiston ja tavallisten sovellusohjelmien välissä.

Käyttöjärjestelmä toimii eräänlaisena tulkkina tietokoneelle ja tietokoneen käyttäjälle.  Käyttöjärjestelmä mahdollistaa ylipäätään tietokoneen käytön, se hoitaa tiedostojen hallinnan ja se huolehtii samalla, että tietokonelaitteisto ja asennettut ohjelmat toimivat yhteen.

Käyttöjärjestelmän tehtäviin kuuluu esimerkiksi:
  • Tiedostojen käsittely
  • Mahdollistaa ohjelmien käynnistymisen
  • Huolehtii resurssin hallinnasta
  • Käyttäjien hallinnointi
  • Verkkoresursejen hallinta

Käyttöjärjestelmä merkkejä on esimekiksi: Windows, MacOS, Linux ja Unix.
Windows ja MacOS ovat käytetyimpiä käyttöjärjestelmiä.


Tietokoneen muita laitteita

Tietokoneen muita laitteita ovat ulkoisia laitteita, joita voidaan liittää/kytkeä tietokoneeseen kiinni. Esimerkiksi tulostin, kaiuttimet, mikrofooni ja peliohjain. 

Tulostin voi toimia kahdella tavalla. Se voi tulostaa paperille sisällön joko laserin avulla, jossa ns. poltetaan tieto paperille. Tai toinen vaihtoehto on mustesuihku, jossa muste suihkautetaan paperille.


Tässä on esimerkki Laser-tulostimesta. Kuva: verkkokauppa.com
 

Selitä nämä asiat.
  • Mikä on Massamuisti? Mikä on nykyaikainen taalennusmuoto?
  • Mitä suorittimessa tapahtuu?
  • Mitä käyttöjärjestelmä tekee ja mainitse jokin merkki.
  • Mikä on tärkein laite keskusyksikössä?

Lähteet: http://www.kannettavatietokone.fi/info/muisti.html , http://appro.mit.jyu.fi/doc/tietokone/index4.html, https://fi.wikipedia.org/wiki/SSD , http://www.astro.utu.fi/edu/kurssit/tietokone/2kayttis.htm ja http://blogs.helsinki.fi/tvt-ajokortti/1-tietokoneen-kayton-perusteet/1-1-tietokoneen-toimintaperiaate/kayttojarjestelma-ja-kayttoliittyma/, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti